MENU
Головна » 2016 » Лютий » 22 » Міжнародний день рідної мови в ліцеї
17:10
Міжнародний день рідної мови в ліцеї

                                                " Нація вмирає не від інфаркту - спочатку їм відбирає мову"

                                                                                                                             Ліна Костенко 

    22 лютого в Ільницькому спортивно-гуманітарному ліцеї відбулися урочитості з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови. Ця дата була встановлена ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

    Учитель української мови та літератури Васильєва Вікторія Петрівна за допомогою мультимедійної презентації ознайомила учнів з історією свята, наголосила на його трагічний початок. Вікторія Петрівна сказала, що 21 лютого 1952 року у Бангладеші (Східному Пакистані) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали протести проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної - бенгальської мови. Після проголошення незалежності Східного Пакистану 1971 року цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам'ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни у листопаді 1999 року  ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

    Вікторія Петрівна повідомила про те, що за даними ЮНЕСКО, у світі існує близько шести тисяч мов. На жаль, майже половина з них знаходиться під загрозою зникнення. Учителька наголосила на тому, що це трапляється у тому випадку, коли її перестають з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.

    Учениця 11 класу -  Ловска Оксана розповіла про тернистий шлях української мови. Учениця 9 класу - Вільчак Наталія продекламувала вірш В. Самійленка "Мова".

    Без сумніву, всім присутнім глядачам цього навчально-виховного заходу запам'яталися слова про те, що мова - це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

 

Переглядів: 526 | Додав: svitlana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: