MENU
Головна » 2015 » Лютий » 24 » Незбагненна влада музики над людиною
22:55
Незбагненна влада музики над людиною

Пізнання світу почути неможливо без розуміння й переживання музики, без глибокої потреби слухати музику й діставати насолоду від неї. Без музики важко переконати людину, яка вступає в світ, у тому, що людина прекрасна, а це переконання по суті є основою емоційної, естетичної, моральної культури".
(В. Сухомлинський)

     З давніх часів  людину постійно оточували звуки. Не було ще ніякої музики, але існував спів птахів, шелест листя, дзюрчання струмків. Всі  ці звуки оточували людину та інформували її про довкілля.

     Людина сприймає звуки по-різному. Високий вереск був сигналом тривоги, але свист вітру, шум дощу мали для людини заспокійливе значення.

   Музика активізує розумові здібності, працездатність та зосередженість, здатна розвивати та підвищувати інтелект людини.

      Музика – феноменальне явище. ЇЇ взаємодії з людиною надзвичайні. Мелодичні звуки творять чудо – в людині прокидається і перетворюється душа, змінюється стан, настрій. Музика панує над кожними емоціями, а емоції перемагають навіть фізичну біль.

     Стародавні мудреці стверджували, що музика, її перші звуки народились одночасно зі створенням світу. Усі стародавні навчання мають в собі подібні утворення і досвід впливу музики на тварини, рослини і людину.

   Учитель музичного мистецтва Ільницького спортивно-гуманітарного ліцею Білак Людмила Дмитрівна на своїх уроках вчить дітей слухати та розуміти різні музичні жанри, розвиває музичну пам'ять, виховує любов до музики та формує музичні смаки. 

   Днями члени методоб'єднання вчителів військово-патріотичного та естетичного виховання, дирекція ліцею відвідали відкритий урок музики у 7 класі, тема якого була: "Доля генія В.А.Моцарта. "Симфонія №40". "Реквієм" та долучилися до прекрасного і переконалися в тому, що музика - це промінь, який направляє людину туди, де є світло. Учні ознайомилися з життям та творчістю В.А.Моцарта,структурою симфонії, історією написання "Реквієму" та дізналися  багато цікавих фактів про мистецтво. "Симфонія №40" В.А. Моцарта звучала у сучасному та класичному варіанті, а "Реквієм" В.А.Моцарта, цей траурний твір у виконанні симфонічного оркестру,  звучав з метою вшанування пам'яті відомого сучасного надзвичайно талановитого і прогресивного музиканта, співака,  і просто чесної людини - Скрябіна. Слухаючи зворушливі звуки цього музичного твору, учні та вчителі були розчулені, дивлячись на портрет цього молодого музиканта, який трагічно загинув у розквіті сил. Саме в цей час не  можна було  не погодитися з словами: "Людина, як свічка: погасла - і без неї стало темніше..." 

     Музика має незбагненну владу над людиною. Вона примушує радіти і плакати, може допомогти пережити горе, зняти стрес, вилікувати сердечні рани. Безперечно, без музики життя людини було б сірим і нецікавим. Недарма Людвіг Бетховен казав: "Музика повинна викресати вогонь з людських сердець". 

   

Переглядів: 674 | Додав: khil | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: