MENU
Головна » 2015 » Липень » 10 » Семінар-тренування з українського лицарського єдиноборства "Бойовий гопак" у ліцеї
23:52
Семінар-тренування з українського лицарського єдиноборства "Бойовий гопак" у ліцеї

Бойовий Гопак – це система гармонійного розвитку особистостi. Це бойове мистецтво, яке передбачає, окрiм спортивної пiдготовки, ще й володiння традицiйною зброєю, обов’язково спiв, гру на музичних iнструментах, ораторське мистецтво, написання вiршiв, вивчення кiлькох мов. Особлива увага приділяється розвитку розумових та духовних якостей особистостi. Усi зусилля скеровуються на вiдродження типу воїна, який був в Українi за Козацької доби.

Заснував Бойовий гопак Володимир Степанович Пилат. «Все життя вивчав бойові мистецтва, на початку 80-х років почав досліджувати та систематизувати знання про бойову культуру українців. Взявся за дослідження народних танців, звернув увагу на багатство і різноманітність їх рухів. Виділи 4 основні напрямки Бойового гопака - -оздоровчий, ідеально підходить для миролюбивої та спокійної вдачі; фольклорно-мистецький – орієнтований на творчі особистості, що прагнуть проявити свої здібності, беручи участь у фестивалях та показових програмах; спортивний – напрямок розрахований на активних та наполегливих людей, які прагнуть утвердити славу українського лицарства, відродити козацьку завзятість та бойовий напрямок – передбачений для кращих майстрів в спортивному напрямку, він окреслює шлях лицаря Святої броні за торжество світла, правди, добра і любові»-, розповідає Володимир Пилат. «Школа Бойового гопака існує майже в кожній області, активно розвивається й закордоном, до прикладу існує у Варшаві, Чикаго, Торонто, Англії, Іспанії, Італії, Португалії та Білорусії,  тобто там де є українська діаспора ми намагаємося розвивати й Бойовий гопак. Періодично їздимо закордон на різноманітні конкурси та показові вистави. 

Бойовий гопак об’єднує навколо себе людей різних професій, віросповідань та вподобань. У Ільницю з’їхались гопаківці майже всієї України. Демонстують бойові навики, проводять семінари та навчання молодих гопаківців. Відкриті для всіх бажаючих та хто хоче поспостерігати за тренуванням.  

Вивчають основи масажу, вивчення техніки Бойового гопака, історію лицарства, закони лицарської честі, вивчають настанови гопаківців, як правильно мислити та жити. Вони мають виховати людей, які стоятимуть за Україну до кінця. 

Пан Володимир з Борислава, при розмові розповідає, що  розпочав займатись Бойовим гопаком 3 роки тому. Спершу бойовим гопаком почали займатись двоє його дітей, відвідавши тренування вирішив розпочати й сам, адже вікових обмежень як таких немає. 

«Ми маємо бути прикладом для дітей, хорошим прикладом. Всі говорять, що дітям нічим зайнятись, що треба їх розвивати. Часто маємо проблеми з приміщенням для тренувань, з такою ситуацією зіштовхується багато вчителів-гопаківців. Всі говорять що треба робити, піднімати. Та після того як під час уроків фізкультури декілька років тому померли учні на укроках, то як таку фізкультуру в школі не викладають, як це було у наші часи. Зараз діти нідочого не прагнуть, їм цікаві нандзі, бойовики, якісь видумані герої, а їм ніхто не пояснює і не розповідає про українських героїв минулого на кого можна рівнятись. Тому Бойовий гопак це хороший фізичний розвиток людини, так і моральний. Адже ми маємо виховати свідому, здатну за себе та за близький постояти особистість, виховати націю українців.», - ділиться з нами пан Володимир.
«Ми хочемо аби у дітей формувався позитивний образ козака, щоб наш рідний образ козака викликав у людей гордість та захоплення, аби на нього рівнялись. Щоб не було у дітей штампів «ніндзі черепашки», «мікімаусів» та подібних героїв. У маленької дитини росте світогляд, образ на кого рівнятись, якщо рівняється на ніндзю черепашку то він виростає  китайським патріотом, або якимось там інтернаціональним. А якщо у них є образ козака, до прикладу козак Мамай, Байда Вишневецький то в них є все, потужна сила на кого рівнятись. Тоді з’явиться – А я хочу бути таким як Байда Вишневецький чи то – а я хочу бути таким Залізняк,  або - Я хочу  бути таким як Кривоніс, тоді формується своя етнонаціональна свідомість,»- розповідає тренер-гопаківець з Одеси.
 
У Бойовому Гопаку утверджено сiм рiвнiв майстерностi i чотири напрямки розвитку. Першi три рiвнi майстерностi учнiвськi: «Жовтяк», «Сокiл» i «Яструб» (якi вiдповiдають ІІІ, ІІ та І спортивним розрядам єдиної квалiфiкацiйної системи України), промiжний – «Джура» (вiдповiдає кандидату в майстри спорту єдиної квалiфiкацiйної системи України) та мистецькi – «Козак», «Характерник» i «Волхв» (якi вiдповiдають званням майстер спорту, майстер спорту мiжнародного класу та заслужений майстер спорту).
 
На Іршавщині гопаківці  пробудуть майже місяць.  Наразі вони знаходяться на базі Ільницького спортивно-гуманітарного ліцею. Тренування проводять щоденно. Тобто всі бажаючі можуть долучитись.

Інтерв'ю з учасниками семінару брала Євгенія Шутка 

 

 
Переглядів: 642 | Додав: khil | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: