MENU
Головна » 2017 » Травень » 8 » Такі цікаві ці природничі науки.......
14:43
Такі цікаві ці природничі науки.......

Згідно з планом роботи ліцею, з метою популяризації біології, хімії та географії,математики та фізики, розвитку інтелектуальних здібностей та творчої обдарованості учнів, залучення батьківської громадськості до позаурочної роботи у ліцеї впродовж березня та квітня 2017 року були проведені Тижні природничих наук.

Учням 5-11 класів та учителям кафедри природничих наук у складі: Палош Т.І., Дмитрук В.П., Гелей Н.М., Лендєл Н.І. вдалося створити у ліцеї весняний настрій. Під час проведення предметних тижнів було збережено традиції попередніх років та внесено елементи новизни та нестандартності.

У сучасних умовах розвитку суспільства знання про природу та навколишнє середовище залишаються одним з основних складників змісту природничої освіти. Ці знання є основою для формування в учнів загальнонавчальних та спеціальних умінь, зокрема таких важливих, як уміння вести спостереження, виконувати експеримент, самостійно отримувати і переробляти інформацію. Це визначається насамперед тим, що науки про живу природу є основою пізнання навколишнього світу, розуміння законів живої природи, існування і виживання якого неможливе без збереження середовища існування. Засвоєння знань пов'язується зі здатністю учня свідомо використовувати їх у повсякденному житті.

Основні завдання тижнів:

- активізація методичної роботи, розвиток творчої діяльності, професійної майстерності та компетентності педагогів.

- пропагування передового педагогічного досвіду;

- створення у навчально-виховному процесі атмосфери успіху, яка сприяє розвитку особистості дитини, розкриттю унікальних здібностей вихованців, відчуття радості за свої досягнення, віри у власні сили, наполегливості у подоланні труднощів;

Під час проведення тижнів природничих наук ми

використовуємо такі форми роботи:

  • - нестандартні уроки (уроки-мандрівки, конкурси);

  • - конференції та семінари;

  • - участь в екологічних акціях та операціях;

  • - конкурси малюнків, плакатів;

  • - виступи екологічної агітбригади.

Керівником МО Палош Т.І. разом із вчителями природничих дисциплін були розроблені плани проведення тижнів, до яких включені позакласні заходи з предметів природничого циклу: біології, географії, хімії, математики, фізики.

Робота була спланована так, щоб заходи охоплювали різні сфери діяльності вчителів та учнів, були цікавими, корисними, сприяли інтелектуальному та творчому розвитку учнів.

Педагоги показали вихованцям різні напрямки роботи з покращення довкілля, щоб кожен з них міг практично використати свої здібності та побачити результати роботи. Тільки тоді, коли діти самі практично щось роблять, можна сказати, що ми досягли мети. Це мала частка тієї роботи, яку ми проводимо для збереження природи, але це вже й крок на шляху до розвитку екологічного мислення та формування екологічного світогляду в учнів, які стануть у майбутньому фахівцями в різних галузях виробництва.

Серед масових позакласних заходiв особливе мiсце належить шкiльним конкурсам. Вiдомий педагог М.В. Чехов у працi, присвяченiй шкiльним святам, писав: “Школа, яка хоче здiйснити виховний вплив, повинна звертати на дитячi розваги таку саму увагу, як i на заняття науками”.

Видатний педагог А.С. Макаренко зазначав: “Гра дає дитинi радiсть. Це буде або радiсть творчостi, або радiсть перемоги”. І справдi, якщо вникнути в суть, то виявиться, що фiнал кожної з них, крiм усього iншого, обов’язково повинен показати, хто з учасникiв краще знає предмет, хто кмiтливiший чи спритнiший тощо. Сучаснi бiологiчнi iгри збагатили й пожвавили проведення предметного тижня природничих наук. Завдяки iграм у дiтей зростає інтерес до навчання.

Проведені заходи активізували пізнавальний інтерес учнів до вивчення географії, біології, хімії, математики, фізики; сприяли прояву ініціативи й самостійності; розкриттю індивідуальних здібностей дітей та їх талантів.

Тижні природничих наук закінчилися, але продовжуватиметься праця вчителів, які пробуджують творчість і пізнання, підтримують інтерес та бажання вчитися.

P.S. Далі буде.

Переглядів: 644 | Додав: natalig | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: